Forțele speciale de intervenții au devenit în mai multe state o opțiune ce oferă rezultate bune cu costuri reduse și care este mai acceptabilă din punct de vedere politic pentru factorii de decizie. Se cunoaște deja că Armata SUA se mândrește cu unele dintre cele mai bune astfel de unități.

Se cunoaște deja că Armata SUA se mândrește cu unele dintre cele mai bune astfel de unități, cum ar fi Delta Force a Armatei și echipele SEAL ale Marinei, dar și alte state au trupe de comando pe măsură, conform unui material realizat de Business Insider.

Serviciu aerian special a fost creat în 1940 Foto: Arhivă
Serviciu aerian special a fost creat în 1940 Foto: Arhivă

Serviciu aerian special (SAS) / Serviciul special pentru ambarcațiuni (SBS)

Mulți consideră SAS părintele unităților moderne de operațiuni speciale. SAS a fost creat în 1940 pentru a sprijini o intervenție împotriva puterilor Axei din Africa de Nord. Omologul său maritim, SBS, a urmat la scurt timp după.

Unitățile sunt specializate în combaterea terorismului, salvarea ostaticilor și operațiuni speciale de recunoaștere și acțiune directă, SBS punând accent pe intervenții maritime.

Militarii SAS și SBS au intervenit printre altele în Malaezia, Borneo, Oman, Yemen, Irlanda de Nord, Insulele Falkland, Sierra Leone, Libia, Afganistan, Irak și Siria.

Una dintre cele mai faimoase operațiuni a avut loc în 1980, când o unitate SAS a luat cu asalt ambasada iraniană asediată din Londra, și a eliberat mai mulți ostatici. Acțiunea a fost transmisă în direct de o televiziune.

Pentru a face parte din SAS și SBS candidații trebuie să treacă de cele cinci etape comune de selecție, iar pentru cea din urmă unitate există o probă suplimentară ce presupune printre altele și operațiuni subacvatice.

A doua etapă, care se desfășoară în lanțul muntos Brecon Beacons și durează patru săptămâni, este renumită pentru dificultatea sa. Candidații trebuie să finalizeze o serie de exerciții din ce în ce mai dificile în timp ce transportă încărcături grele.

Celelalte etape includ printre altele lupte în junglă dar și în mediul urban, supraviețuire, rezistență și evadare.

Forța Delta a Armatei SUA a fost modelată după SAS, iar unitățile au o relație strânsă. În mod similar, SBS menține o legătură strânsă și are mai multe programe de schimb de experiență cu echipa SEAL 6 a Marinei SUA.

Regimentul Special Air Service (SASR)

Înființat în 1957, SASR este unitatea de top din Australia. Serviciul este specializat în contraterorism, recunoaștere și acțiune directă. Militarii SASR au intervenit în Vietnam, Borneo, Timorul de Est, Afganistan, Irak, Siria și Africa.

Selecția brutală de 21 de zile asigură că doar cei bine pregătiți fizic și puternici din punct de vedere mental trec. În ultimele zile, candidații poartă încărcături grele, nu mai primesc mâncare, dorm puțin și li se dau sarcini imposibil de realizat pentru a-și testa capacitatea de a face față eșecului în timp ce se află la limita subzistenței.

Candidații care au promovat merg apoi într-un stagiu de pregătire de 16 luni în care învață elementele de bază pentru a fi membri SASR.

Serviciul aerian special din Noua Zeelandă (NZSAS)

În 1955,guvernul Noii Zeelande a încercat să umple un gol critic în forțele sale speciale de intervenții prin înființarea NZSAS. Serviciul Aerien Special ste specializat în acțiune directă, misiuni de recunoaștere, contraterorism și pe misiuni de salvare a ostaticilor.

By admin