Partidul DPP, aflat la guvernare în Taiwan, pune relațiile cu Beijing în centrul campaniei sale electorale, în timp ce rivalul său KMT, principalul partidul de opoziție din țară, preferă să evite să ia o poziție clară, în cadrul primelor alegeri de la escaladarea tensiunilor din strâmtoarea Taiwan, relatează The Guardian.
Duminică după-amiază, 150.000 de persoane s-au adunat în fața primăriei din Taipei. Motociclete Harley, care alegorice uriașe, baloane și mascote s-au aflat în fruntea unei parade pe un fond sonor format din muzică interzisă în China.
Contrar aparențelor, mulțimea se afla acolo pentru a-l susține pe candidatul la primăria Taipei, Chen Shih-chung, fost ministru al sănătății în cadrul Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare.
Susținătorii agitau cu entuziasm steaguri, scandând „câștigați alegerile!” Unul dintre principalii rivali ai lui Chen în aceste alegeri locale este Chiang Wan-an; el susține că este strănepotul lui Chiang Kai-shek, liderul naționalist al partidului Kuomintang (KMT) ce a condus o dictatură lungă în Taiwan după ce a fugit din China la sfârșitul războiului civil. Sondajele arată că această cursă pentru primărie este strânsă.
Marșul electoral din cadrul „săptămânii de aur” are loc înaintea alegerilor locale din Taiwan de sâmbătă. Milioane de taiwanezi sunt așteptați să se deplaseze în orașele lor natale pentru a vota pentru noi aleși locali.
Așa-numitele alegeri parțiale din Taiwan constituie un test cheie pentru susținerea partidului de guvernământ, DPP, înaintea votului prezidențial din 2024, iar revendicările Chinei asupra insulei au devenit un element central al campaniei.
Este primul scrutin național de la escaladarea militară masivă a Chinei în raport cu Taiwanul, pe care îl revendică ca teritoriu al său și pe care a promis că îl va cuceri cu forța dacă va fi necesar.
Beijingul, în centrul atenției
Alegerile locale pun în general în centrul preocupărilor problemele interne precum bunăstarea socială, locuințele și energia. Cu toate acestea, președintele Tsai Ing-wen și înalți oficiali guvernamentali au îndemnat alegătorii să profite de aceste alegeri pentru a lua atitudine față de Beijing și a arăta lumii că democrația din Taiwan nu e dispusă să cedeze în fața amenințărilor.
KMT, principalul partid de opoziție, a fost considerat ca fiind în mod tradițional în favoarea unor legături mai strânse cu Beijingul. Deși neagă cu tărie că ar fi pro-China, a evitat totuși în mare măsură să facă campanie pe teme legate de China și s-a concentrat pe subiecte interne.
„Întreaga lume urmărește să vadă dacă poporul taiwanez va alege un partid politic pro-China sau un partid care apără democrația și susține suveranitatea și independența Taiwanului”, a declarat premierul Taiwanului, Su Tseng-chang, într-un interviu recent.
Toți candidații partidului pro-independență, inclusiv Chen, au semnat un angajament de „non- capitulare” în fața Chinei.
Totuși, analiștii notează că accentul pus pe tensiunile dintre cele două maluri ale Prutului, care a determinat participarea la vot și a ajutat-o pe Tsai să câștige două președinții consecutive, nu au ecou la un public al cărui interes principal este performanța internă a guvernului.
„Până în prezent, [amenințarea Chinei- n.red] a fost întâmpinată în mare parte cu apatie de către mass-media taiwaneză, deoarece pare oarecum deplasată conexiunea între supraviețuirea Taiwanului și alegerile municipale”, declarat Wen-Ti Sung, politolog la Universitatea Națională Australiană.
Sondajele recente au sugerat că se așteaptă ca partidul de opoziție KMT să câștige mai multe curse locale decât DPP.
„Nu este vorba despre faptul că KMT câștigă mai mult suport popular, ci doar că actualii președinți KMT din unele orașe au popularitate în rândul electoratului lor”, a declarat Jeremy Huai-Che Chiang, un analist din Taipei.
„De asemenea, ei tind să facă campanie mai degrabă privind probleme locale decât relațiile dintre Taiwan și China”, a subliniat Chiang.
KMT a luat în derâdere angajamentul „fără capitulare” și se crede că numai doi candidați l-au semnat.
„Există o minoră corelație directă între relațiile cu China și alegerile locale din Taiwan”, a comentat Shen Yu-Chung, profesor de științe politice la Universitatea Tunghai din Taiwan, adăugând că eventualele câștiguri în alegeri ale KMT nu ar întoarce neapărat politicile în favoarea Beijingului.
Votul de sâmbătă include, de asemenea, un referendum privind un amendament constituțional, care vizează reducerea pentru prima dată a vârstei de vot de la 20 la 18 ani, o propunere care a provocat furia Beijingului. Tinerii taiwanezi sunt din ce în ce mai mult pro-independență și adepți entuziaști ai democrației, mulți dintre ei candidând pentru funcții locale.
O strategie ce pare să dea roade
Întrucât cei aleși sâmbătă nu vor fi implicați în elaborarea politicii externe, decizia DPP de a face campanie pe tema Chinei pare a fi pură politică. Dar este o strategie ce dă roade la unii dintre alegători.
Un alegător, Nini Chang, a declarat că problemele locale sunt strâns legate de cele naționale: „Locurile și acțiunile acestor oameni vor afecta funcționarea și luarea deciziilor parlamentului, relația dintre Taiwan și lume [nu doar China] și relațiile dintre cele două state. Relațiile dintre cele două maluri ale strâmtorii sunt tensionate acum… Dacă alegem pe cineva care nu are opinii politice sau favorizează o țară, două sisteme, vom fi unificați mai repede de către China”.