Multe sisteme de armament, pe care Rusia le-a utilizat împotriva Ucrainei, includ componente electronice americane și occidentale, potrivit unui think tank din Marea Britanie. Asta, în ciuda sancțiunilor și controalelor la export, implementate de SUA și aliații lor, pentru a-l împiedica pe Vladimir Putin să obțină semiconductori și alte produse electronice sensibile pentru armata sa.

Rușii folosesc armele dotate cu componente occidentale, de aproape un an, de când au invadat Ucraina.

,,Radare, tehnologie folosită în războiul electronic, rachete și sisteme de ghidare, precum și dispozitive de comunicații securizate se numără printre cele 27 de sisteme diferite pe care Rusia le-a folosit în Ucraina și despre care s-a descoperit că conțin electronice occidentale“, a declarat Jack Watling, bursier la Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic din domeniul apărării.

În timpul unei prezentări desfășurate recent la grupul de studii Wilson Center din Washington D.C., expertul a afirmat că cel puțin 450 de tipuri de componente electronice, fabricate în străinătate, au fost găsite în unele din sistemele militare ale Rusiei. Acestea includ drone, rachete balistice, radiouri tactice și platforme de război electronic, folosite pentru uciderea și rănirea militarilor și civililor ucraineni.

DE UNDE PROVIN COMPONENTELE OCCIDENTALE

Din cele 450 de componente, 317 provin de la companii din SUA, 34 din Japonia, 30 din Taiwan, 18 din Elveția, 14 din Olanda, 11 din Germania, 6 din China și Coreea de Sud, 5 din Marea Britanie și 2 din Austria. 81 de componente aveau numere de control la export. Experții RUSI au descoperitm, printre altele, condensatoare japoneze, oscilatoare britanice și senzori de presiune olandezi în armele rusești. În plus, armele iraniene și, cel mai probabil, armele nord-coreene și chineze care sunt folosite de forțele ruse ar conține, de asemenea, electronice occidentale.

By admin