Guvernul taliban din Afganistan a cerut închiderea tuturor saloanelor de înfrumusețare pentru femei, în maxim 10 zile, și le-au interzis afganelor să lucreze în centrele comerciale, potrivit postului arab de televiziune Al-Arabiya, relatează agenția APA.

Femeilor afgane le-au fost interzise majoritatea locurilor de muncă publice FOTO Profimedia
Femeilor afgane le-au fost interzise majoritatea locurilor de muncă publice

Anterior, talibanii au ordonat tuturor organizațiilor neguvernamentale locale și internaționale din Afganistan să suspende munca angajatelor.

Presa afgană a raportat, de asemenea, că Ministerul Învățământului Superior din guvernul taliban a ordonat suspendarea studentelor din universitățile publice și private din Afganistan. Ministrul Învățământului Superior al Afganistanului a spus că educația fetelor în universitățile laice încalcă legile Islamului și este contrară tradițiilor islamice.

După revenirea la putere în august 2021, deși promiteau să dea dovadă de o mai mare flexibilitate, talibanii au renunțat rapid la promisiunile lor, crescând măsurile restrictive, în special împotriva femeilor, care au fost treptat excluse din viața publică iar școlile gimnaziale și liceele pentru fete au fost interzise.

Oficiali talibani au motivat măsurile spunând că nu sunt destui profesori și fonduri, spunând că accesul în școli va fi permis pentru femei odată ce va fi dezvoltat un curriculum islamic.

Femeilor le-au fost interzise, de asemenea, majoritatea locurilor de muncă publice sau au primit salarii mici pentru a fi nevoite să rămână acasă. Femeile nu mai au voie să călătorească fără un bărbat de familie și trebuie să poarte vălul integral burqa. În noiembrie, talibanii au interzis accesul femeilor în parcuri și grădini.

By admin