Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit la Londra cu premierul britanic Rishi Sunak, în ultima sa oprire a turneului prin mai multe capitale europene, informează Agerpres.

Zelenski a spus că va avea „negocieri substanţiale” cu „prietenul” său Sunak în contextul invaziei ruse din Ucraina.

Cu ocazia vizitei din februarie de la Londra, Zelenski s-a întâlnit cu regele Charles şi s-a adresat Parlamentului.

„Astăzi, Londra. Marea Britanie este un lider când vine vorba de extinderea capacităţilor noastre terestre şi aeriene. Această cooperare va continua astăzi. Mă voi întâlni cu prietenul meu Rishi. Vom avea negocieri substanţiale faţă în faţă şi prin delegaţii”, a scris Zelenski pe Twitter.

Vizita survine la câteva zile după ce oraşul Liverpool a găzduit concursul muzical Eurovision din partea Ucrainei, în contextul sprijinului britanic pentru lupta Kievului împotriva Rusiei.

Sunak şi ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, au anunţat anterior că guvernul lor a convenit să permită donarea de rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune pe fondul atacurilor ruseşti neîntrerupte.

Decizia a fost salutată cu căldură de Zelenski, care a spus că reprezintă o „întărire semnificativă” a eforturilor Ucrainei în război.

Vizita lui Zelenski se desfăşoară înaintea Summitului G7 care va avea loc în această săptămână la Hiroshima, în Japonia, şi la care va participa şi Sunak.

ZELENSKI, MAI PUTERNIC DUPĂ ÎNTÂLNIRILE CU LIDERII EUROPENI

Acest turneu european survine în contextul pregătirilor pentru o ofensivă a armatei ucrainene, în timp ce Kievul şi Moscova îşi revendică succesul în şi în jurul oraşului Bahmut, în regiunea Donbas.

Primul popas al președintelui ucrainean a fost la Roma, unde s-a întâlnit cu premierul Giorgia Meloni și cu suveranul pontif. 70 de minute a durat întrevedera cu premierul Italiei și 40 cu papa Francisc. După cele două întâlniri, Zelenski a afirmat în clipurile video zilnice că „acum ucrainenii sunt mai puternici”.

Un avion german Luftwaffe l-a dus apoi pe președintele ucrainean spre capitala Germaniei. Aici a avut loc o întâlnire cancelarul german Olaf Scholz și cu alți înalți oficiali ai cancelariei, Cei doi au zburat apoi la Aachen, unde Zelenski era așteptat pentru a-și ridica premiul Carol cel Mare.

By admin