O noua regulă, introdusă săptămâna aceasta, elimină și mai mult femeile dintr-un spațiu public tot mai mic, care deja le interzice să călătorească fără escortă masculină și le obligă să poarte hijab sau burqa ori de câte ori ies din casă.

De asemenea, școlile pentru adolescente au fost închise de peste un an în cea mai mare parte a țării.

„În ultimele 15 luni, am făcut tot posibilul să organizăm și să rezolvăm situația – și chiar am precizat zilele. A existat un amestec şi hijabul (voalul care acoperă capul şi gâtul) nu a fost respectat. De aceea s-a luat o astfel de decizie în acest moment. Dar totuși, în unele locuri – de fapt, trebuie să spunem în multe locuri – regulile au fost încălcate”, a declarat Mohammad Akif Sadeq Mohajir, purtător de cuvânt al Ministerului pentru prevenirea viciilor și promovarea virtuții.

La un restaurant din Kabul, cu vedere la un parc din oraş, Wahida îşi urmăreşte copiii la joacă prin ferestre din cauză că nu-i poate însoţi.

„Nu putem merge la şcoală, nici la serviciu, ar trebui să avem măcar un loc unde să ne distrăm”, mărturiseşte, pentru AFP, mama dezamăgită căreia i-a fost refuzată intrarea în parc.

Avem nevoie de un loc unde să ne distrăm, la fel şi sănătatea noastră mintală. Ne-am săturat să stăm toată ziua acasă, ne-am săturat de toate astea” spune Wahida, şomeră ca şi soţul ei.

By admin