Străinii sunt tot mai interesați de achiziționarea unei locuințe în Italia, iar românii și moldovenii se află în topul persoanelor care accesează un credit pentru a-și cumpăra o casă.
Cele mai multe locuințe au fost cumpărate în Umbria
Conform stiridiaspora.ro, o analiză efectuată de Kìron Partner (Departamentul de Cercetare Tecnocasa) a analizat profilul celor care iau credite în ultima perioadă. Cercetarea a vizat zona Umbria, din Italia, o regiune situată în partea centrală a Italiei.
Aici, după cetățenii italieni, care reprezintă 63,5% din creditele ipotecare acordate, numărul străinilor care se împrumută la bancă este în creștere. În prezent, aproape 23,9% dintre creditele pentru achiziționarea unei case au fost luate de cetățeni europeni și 12,6% de imigranți non-europeni.
Cei mai numeroși străini care iau credite pentru a-și cumpăra o locuință sunt românii, albanezii și moldovenii, în timp ce majoritatea non-europenilor provin din Asia, urmați de latino-americani și africani.
Conform sursei citate, vârsta medie a celor care au contractat un credit ipotecar în Umbria în 2022 este de 39,7 ani. Analiza pe intervale de vârstă arată că 36,7% din populație se încadrează în intervalul cel mai scăzut, 18-34 de ani.
În ceea ce privește profesia, majoritatea covârșitoare, adică 83,6% din eșantion sunt angajați permanenți și pensionari, adică persoane care demonstrează că au cu ce să-și achite ratele.
Românii au ajuns cei mai mari cumpărători străini de locuințe din Spania
Potrivit anuarului publicat la sfârșitul lunii martie 2023 de Asociația Registratorilor, străinii au cumpărat 13,8% din locuințele scoase la vânzare în Spania în 2022, în creștere de la 10,8% în 2021. Dacă analiza se concentrează pe numărul de provincii în care predomină o anumită naționalitate, românii, cu 20 de provincii, au fost cei mai populari cumpărători străini, urmați de marocani.
Potrivit analizei, numărul străinilor care cumpără locuințe în Spania a ajuns la un nivel istoric, reprezentând 13,8% din total și peste 88.000 de tranzacții, rupând tendința descendentă din ultimii cinci ani.
Majoritatea străinilor au cumpărat locuințe în Insulele Baleare (34,4%), Insulele Canare (28,6%), Comunitatea Valenciană (26,8%) și Murcia (19,1%), potrivit Intereconomia.
În acest sens, Asociația Registratorilor explică faptul că această situație „arată forța actuală a cererii străine în contextul imobiliar”, potrivit Forbes.es.
De asemenea, 10,1 % din totalul achizițiilor de locuințe efectuate de străini au fost pentru o sumă egală sau mai mare de 500.000 de euro. Dintre acestea, 42,3 % au corespuns unor naționalități din afara UE.