Probabil ai asistat la discuții despre mâncatul mai devreme sau mai târziu în timpul zilei. Între muncă, drumul de întoarcere acasă și eventuala încercare de a include un antrenament rapid, nu este ușor să iei cina înainte ca soarele să apună.
Uneori, servirea cinei se bazează mai mult pe momentul în care terminăm de gătit, însă ora la care luăm ultima masă ne afectează sănătatea.
Mersul la culcare flămând vă poate afecta calitatea somnului
„Intervalul orar în care mâncăm depinde de o multitudine de factori, precum serviciul nostru, programul, medicamentele pe care le luăm și chiar și orele în care prietenii, familia și colegii de serviciu sunt liberi pentru a lua masa împreună”, a afirmat Catherine Canadeo, nutriționist și CEO al Catherine Canadeo Health & Wellness.
În timp ce programul încărcat sau viața socială ar putea avea cea mai mare influență asupra momentului în care luați masa, nu strică niciodată să luați în considerare modificarea programului atunci când puteți. În continuare, specialiștii explică care este cea mai potrivită oră la care să luați cina.
Este esențial ca pentru starea generală de sănătate să vă concentrați pe consumul de legume, carbohidrați, proteine și toate substanțele nutritive bune, însă ați putea să vă îmbunătățiți calitatea cinei dacă ați mânca la o oră mai potrivită. „Ceea ce mănânci este important, dar și momentul în care mănânci contează„, a precizat Canadeo.
Care este cea mai potrivită oră pentru a lua cina
În timp ce chiar și medicii și dieteticienii admit că programul și lucrurile care nu depind de noi influențează momentul optim pentru a lua cina, ei par să fie de acord asupra unui interval orar.
„Ar fi ideal să mănânci între orele 17 și 19„, a recomandat Dana Cohen, doctor în medicină integrativă. „Cu toate acestea, cu cât se face mai târziu, cu atât mai puțină mâncare ar trebui să consumați„, a mai precizat Cohen.
Conform unui studiu publicat în Cell Metabolism, persoanele care au luat masa la ora 17:00 au ars cu 60 de calorii mai mult decât cele care au luat cina mai târziu. De asemenea, cei care au luat cina mai târziu au depozitat grăsimile în mod diferit.
Servirea cinei între orele 17 și 19 are numeroase beneficii, precum îmbunătățirea somnului, digestiei, stimularea metabolismului și reducerea tensiunii arteriale.
În cazul în care mâncatul la ora 17.00 este practic imposibil pentru tine, nu te îngrijora. Canadeo recomandă să luați masa cu aproximativ trei-patru ore înainte de a merge la culcare. În plus, este recomandat să evitați să mâncați prea devreme, fiindcă mersul la culcare flămând vă poate afecta calitatea somnului, conform Mayo Clinic.
Ora potrivită pentru a lua masa va varia, în cele din urmă, de la o persoană la alta, în funcție de program și de obiceiurile de somn, însă consecvența este cheia pentru îmbunătățirea generală a sănătății.
„Respectarea unui program de mese este legată de pierderea în greutate și de creșterea energiei„, spune Canadeo.
Motive pentru care ar trebui să luați ultima masă mai devreme
Pierderea în greutate
Conform unui studiu, mâncatul mai devreme îmbunătățește sănătatea metabolică, ceea ce vă poate ajuta să pierdeți în greutate. De asemenea, cercetările indică faptul că mâncatul mai târziu poate împiedica pierderea în greutate și poate duce la îngrășare.
Un somn mai bun
Mâncatul chiar înainte de culcare are efecte negative asupra calității somnului, dar mâncatul mai devreme poate îmbunătăți, de fapt, somnul.
„Sincronizarea ciclurilor de somn-veghe și a programului de mese ajută corpul să se odihnească, să se recupereze și să ardă eficient caloriile”, a afirmat Canadeo.
Fără arsuri la stomac
Arsurile la stomac se manifestă mai rău după-amiază și seara, așa că mâncatul târziu poate fi rețeta pentru dezastru.
„Problemele de sănătate, precum refluxul gastroesofagian, obligă oamenii să aștepte minimum trei ore după ce au mâncat pentru a merge la culcare, pentru a evita ca conținutul stomacului să se întoarcă în esofag, ceea ce poate provoca arsuri la stomac„, a afirmat dr. Cohen.
Îmbunătățirea digestiei
„S-a demonstrat că momentul în care servim masa ajută la buna digestie”, a spus Cohen.