Știai că-n ochii tăi poți vedea debuturile unor boli ale corpului înainte ca acestea să se manifeste sever?

Iată câteva semne pe care le poți depista singur doar privindu-te în oglindă.

RĂRIREA SPRÂNCENELOR

Dacă observi că sprâncenele tale încep să se rărească sever ajungând chiar ca o treime din firele de păr să cadă, acest lucru poate indica o disfuncție a glandei tiroide, fie o tiroidă leneșă, fie una hiperactivă. Această dereglare mai poate genera rărirea neuniformă a sprâncenelor, subțierea lor sau albirea precoce.

O MICĂ UMFLĂTURĂ CARE NU DISPARE

O mică umflătură, adeseori roșiatică, apărută pe una din pleoape și care nu dispare în maxim 3 luni ori apare și dispare în același loc de mai multe ori, indică cel mai probabil un cancer rar, numit carcinoma al glandei sebacee.

În jurul umflăturii, firele de păr cad.

UN PUNCT ORB ÎN CÂMPUL VIZUAL

Apariția unui punct orb, negru, în câmpul visual poate fi însoțit sau nu de durere de cap. Afecțiune apoartă denumirea de migrenă oftalmică. Chiar dacă nu vă doare, este indicat să consultați un medic specialist pentru că lucrurile se pot agrava, ducând posibil la o rupture de retina.

ÎNGĂLBENIREA ALBULUI OCHIULUI

Cunoscută drept icter, această îngălbenire a albului ochiului este întâlnită la nou-născuții cu funcție hepatică imatură, precum și la adulții care suferă de vezică biliară, căi biliare și probleme hepatice.

Culoarea galbenă se datorează acumulării de bilirubină, un produs secundar al globulelor roșii pe care ficatul nu-l poate procesa.

Dacă apare doar o mica pată gălbuie pe partea lateral a irisului, este vorba de efectele luminii ultraviolete sau de purtarea lentilelor de contact.

OCHI UMFLAȚI, PROEMINENȚI

Dacă vă confruntați cu această problemă și ea nu este o caracteristică moștenită din familie, cel mai probabil aveți o hiperactivitate a glandei tiroide. O vizită la medic este necesară cât mai urgent dacă ochii umflați sunt însoțiți de vedere încețoșată, pierderea în greutate, oboseală, neliniște și palpitații.

VEDERE DUBLĂ APĂRUTĂ BRUSC, SLABĂ SAU CHIAR PIERDEREA VEDERII

Sunt semen destul de clare care indică un accident vascular cerebral sau un anevrism cerebral. Mai pot fi problem cu cornea sau cristalinul, sau cu mușchiul ochiului ce împiedică alinierea corectă a ochilor.

Inflamația nervului optic duce deasemenea la vedere încețoșată, cenușie sau slabă. Mai pot exista traumatisme ocular, blocarea fluxului de sânge în zona retinei.

INEL GRI ÎN JURUL CORNEEI

Un inel gri apărut în jurul corneei, numit arcus senilis, este cauzat de nivelul ridicat al colesterolului și al trigliceridelor. Indică un posibil atac de cord sau un accident vascular cerebral.

OCHI ÎNNORAT

Opacizarea cristalinului cunoscută drept cataractă este frecventă la persoanele în vârstă. Această afecțiune odată apărută poate fi rezultatul asociat unor tumori sau a diabetului, sau ca effect secundar al anumitor medicamente.

VEDEREA ÎNCEȚOȘATĂ LA DIABETICI

Retinopatia diabetic, o problem a sistemului circulator al ochiului cauzată de diabet, este principal cauză a orbirii la adulții americani. Dacă vezi aceste pete mici care uneori chiar parcă plutesc în câmpul visual, este foarte posibil să ai un diabet de ceva vreme. Ai grijă, retina ta este în pericol.

O UMFLPTURĂ SAU PATĂ MARONIE PE PLEOAPĂ

O mica umflătură de culoarea sidefului pe pleoape poate fi un cancer de piele. De cele mai multe ori, tumorile maligne ale pleoapelor afectează persoanele în vârstă și pe cele cu pielea foarte alba.

Petele maronii pe pleope sunt melanoape maligne. Odată cu apariția unei astfel de afecțiuni este posibil să înceapă și căderea genelor. Este bine să consiultați un medic.

DIFICULTATEA DE A ÎNCHIDE UN OCHI

Poate fi începutul Paraliziei lui Bell. Această afecțiune se caracterizează prin inflamația nervului 7 cranian, nervul ce controlează musculature facial și se manifestă prin pareză hemifacială, superioară sau inferioară. Se datorează unei afecțiuni imunologice sau a unei infecții virale.

Pleopa ”cade” peste ochi, făcând dificilă sau imposibilă închiderea ei sau producrea lacrimilor.

Atenție, cauza apariției Paraliziei lui Bell poate genera și afectarea mușchilor ochilor, feței sau gâtului, ducând la greutate la mestecat, înghițit sau chiar vorbit.

OCHI USCAȚI, SENSIBILITATE LA LUMINĂ

Ochii uscați pot fi simptomul Sindromului Sjogren, o tulburare a sistemului imunitar care atacă glandele lacrimale și salivare. Persoanele peste 40 de ani sunt predispose la afectarea severă a șesuturilor.

By admin