„Frăţia armelor 2023”, exerciţiile militare ale alianţei post-sovietice Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Rusia, au început vineri în Belarus, a anunţat Ministerul Apărării de la Minsk.
Soldați OTSC FOTO Arhivă
Soldați OTSC FOTO Arhivă

La exerciţii participă contingente naţionale din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Rusia, în timp ce Armenia este singurul stat membru care nu a trimis trupe, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Conform OTSC, aproximativ 2.500 de militari şi 500 de unităţi de echipament iau parte la „Frăția armelor 2023”.

Exerciţiile simulează misiuni ale forţelor OTSC pentru soluţionarea unor situaţii de criză în partea europeano-orientală a regiunii de securitate colectivă şi alte tipuri de misiuni. Etapa finală a programului se va desfăşura în Kârgâzstan cu manevre comune ale forţelor de pace ale OTSC.

Luând cuvântul la lansarea exerciţiilor „Frăţia armelor 2023”, secretarul general al OTSC, kazahul Imangalí Tasgambetov, a subliniat că acestea se desfăşoară într-un „context internaţional complex”.

„În diverse regiuni ale lumii apar noi focare de tensiune, se agravează vechi conflicte. Crizele actuale sunt tot mai mult de natură hibridă şi cer eforturi hotărâte pentru soluţionarea lor”, a rezumat oficialul citat, care a adăugat că în timpul programului de aplicaţii militare „va fi folosită extins experienţa de luptă a statelor membre ale OTSC”.

By admin