Pesimismul  pare ca este dominanta stării de spirit a românilor în acest an.
Peste jumătate dintre ei, 51%, cred că 2023 va fi mai prost decât precedentul şi doar un sfert, 24%, consideră că va fi mai bun, în timp ce acelaşi procent, 24%, spun că va fi la fel.

Un sondaj realizat de IRES arată că cei mai mulți români nu cred că 2023 va fi mai bun nici pentru ei personal, în ceea ce privește nivelul de trai, dar nici pentru România. Faptul că așteptările legate de politică sunt mai degrabă de ordin fundamental decât așteptări factuale arată că neîncrederea românilor în politicieni și în instituții stă la baza acestui pesimism generalizat care se manifestă în ultimii ani la nivelul societății românești.

CÂT DE PESIMIȘTI INTRĂ ROMÂNII ÎN 2023

Întrebați despre cum cred că va fi 2023 pentru România, în comparație cu 2022, 51% au răspuns că va fi mai prost, 24% sunt de părere că va fi la fel și doar 24% cred că va fi un an mai bun.

Tendința este similară celei din ianuarie 2022, când 55% dintre români spuneau că noul an va fi unul mai prost.

CARE SUNT CEI MAI PESIMIȘTI ROMÂNI

Mai optimiști sunt respondenții cu nivel redus de educație, dar și participanții la studiu care spun că ar vota cu PSD sau PNL, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Pesimiștii, în schimb, se regăsesc în rândul persoanelor active, cu vârste între 36 și 65 de ani și al celor care nu sunt deciși în privința votului la alegerile parlamentare.

De altfel, și atunci când sunt în situația de a-și evalua nivelul de trai pentru 2023, 48% dintre participanții la studiu se așteaptă să fie mai prost decât 2022. Puțin peste un sfert, 26%, cred că va fi la fel și un alt sfert, 24%, cred că va fi mai rău decât 2022.

Sunt mai optimiști cu privire la statusul lor financiar în 2023 tinerii și votanții PNL, iar pe pesimiști îi regăsim în proporții mai ridicate în rândul persoanelor cu venituri scăzute, al celor cu vârste între 51 și 65 de ani, dar și în rândul votanților AUR și al indecișilor.

By admin