Spitalul Orășenesc Rupea, care deservește un areal geografic semnificativ, cu acces dificil la unități spitalicești și care îngrijește pacienți care provin preponderent din medii socio-economic vulnerabile, a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație, necesară Secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și Pediatrie. Astfel, cu susținerea clienților Libris, medicii vor avea la dispoziție două monitoare fetale (cardiotocografe performante), unul dintre ele având și modulul de monitorizare a funcțiilor vitale materne.

Cele două aparate din dotare erau depășite moral, nemaiavând acuratețea maximă, din cauza vechimii și a multiplelor reparații. Mai mult, acestea nu aveau funcții caracteristice sarcinilor de vârstă gestațională de sub 30 de săptămâni, care indică o prematuritate severă, în condițiile în care aici au fost monitorizate gravide cu sarcini de risc, inclusiv mame minore, la care riscul de naștere prematură este frecvent. De asemenea, tot cu susținerea Libris, Organizația Salvați Copiii România a mai donat spitalului un aspirator de secreții, trei aparate de aerosoli, un monitor funcții vitale și un aparat de vizualizare vene. Valoarea totală a echipamentelor donate către spitalul din Rupea, ce provine integral din sume donate de clienții Libris, este de 15.000 euro.

Din cauza condițiilor socio-economice precare, precum și a accesului scăzut la educație, multe dintre gravidele care ajung la consult sau să nască la spitalul din Rupea au sarcini care nu au fost monitorizate până la o vârstă gestațională avansată. Aparatura medicală performantă va face astfel diferența în monitorizarea cât mai acurată a aproape 1.000 de consultații realizate anual de medicii care activează în cabinetul de Obstetrică-Ginecologie al spitalului.

Spitalul dispune de doi medici specialiști în Obstretică-Ginecologie, cu experiență în centre universitare de prestigiu – UMF Carol Davila București și UMF Tg. Mureș. În ciuda tuturor acestor situații mai dificile, ei susțin că îngrijirea pacientelor care se adresează compartimentului este una plină de compasiune, dedicație și profesionalism, în limita posibilităților de dotare logistică și de personal existente. Datorită colaborării foarte bune cu maternitățile de grad superior și a stabilirii unui diagnostic prompt cu ajutorul noilor echipamente, viitoarele mame au șansa acum să nască în siguranță deplină.

Ne bucurăm să vedem încă o dată că niciun efort, cât de mic, nu este în zadar când vine vorba despre dorința de a face bine. Clienții Libris au făcut posibilă încă o dotare cu aparatură medicală de ultimă generație în programul de reducere a mortalității infantile din România. Vorbim despre șanse la viață acordate micuților aflați în dificultate și despre ajutor oferit medicilor care se luptă să le salveze viețile. Parteneriatul Libris – Salvați Copiii a ajuns, astfel, la dotarea cu numărul 17 și la 642.000 de euro donați de către clienții Libris acestei cauze, a declarat  Virgil Oniță, Cofondator Libris.

By admin